misconception

ramai orang fikir budak yang belajar di Fakulti Teknologi dan Sains Maklumat adalah GEEKS.
jujur.

no we are not.

kami bukan jenis pandang komputer semata.
ok tipu la kan kalau takde golongan yang duduk depan komputer tak gerak-gerak. ada, TAPI sangat sedikit.

ramai jugak makcik-makcik dan pakcik-pakcik kat luar sana tu bila aku cakap "saya jurusan IT" terus muka sinis nak mati. ye la, anak diorang ambik kimia fizik undang-undang kejuruteraan bagai.

orang fikir budak IT ni semua bodoh-bodoh. ok kurang sopan pulak.
orang fikir budak IT kurang cerdik.
orang fikir kami rendah dari segi ilmu.

oh hello!!

IT people are engineers too!!

we create new robots.
we develop new systems.
system yang mudahkan semua orang.

pernah tak fikir handphone yang tengah guna tu siapa yang buat?
pernah tak fikir IC sekarang yang ada chip bagai tu siapa yang buat?
doktor ke buat?
lawyer ke?

IT people yang buat ok!

we are inventors.

ok. relax jap ashikin.


aku jurusan Komputeran Industri.
kalau dulu jurusan aku dipanggil Teknologi Robotik.
jadi secara kasarnya, aku belajar tentang robot.
mesti ada yang tak faham kan?
robot means machine.
we learn how to program a machine.

contoh mesin buat kereta.
dari pasang tayar hingga ke skru terkecil dipasang menggunakan mesin.
so we are the one yang akan program mesin tu.
we more on programming.
bukan pemasangan mesin.
er..paham x?

so basically peluang kerja aku memang di kilang.
tapi bukan bergaji rm700.
if you get what i mean. ;)

tadi,

sangat sangat sangat kecil hati bila ada yang cakap,

"ko takat belajar IT pun muke macam apa je bila study.
IT je pun."


oh.

oh.

oh.

hati i terguris.

please reset your mind about us.
we are tired having lots of misconceptions about us.

jangan anggap kau belajar kimia bio math semua tu je yang susah.

terasa IT sangat hina.

oh.


5 ulasan:

syamil berkata...

couldn't agree more with u
lantak ah org laen nk ckp pe..
doktor,lawyer,engineer,,tu je ke keje yg ade kt dunie nh?huh.marah gk nih.heheh.its not worth it dealing with those narrow minded pricks.jus do ur things.keep it up! =)

ka berkata...

atikah tajul likes this ;)

cikmawar berkata...

errr..
bidang pape pon same je rasenye..
sume pon stdy nk pecah kepala..

pedulikan ape org ckp..
msing2 ade bidang msg2 kn..

dan saye tahu it or programing bagai itu susah...
waaaaaaaaa...

Shikin Ismail berkata...

terima kasih sebab memahami.

sentap gila kalau orang cakap,
"IT je??"

oh. terguris. :(

archie berkata...

kak.. `IT' jer pn??..
jahat org itu..
lg pn klu xda bdk2 IT nie,,xda xdpt la org y ckp `IT jer pn' 2 nk berblogging..^^